Home

Salonkivene Bonito

Yhteystiedot

 

Jani Vahto

Projektipäällikkö

040 772 6383
jani@salonkivenebonito.fi

Esko Vahto

Moottorinhoitaja

040 591 0791

Keitä olemme?

Suomessa rakennettiin 1920-1950-luvuilla upeita kansainvälisestikin korkealaatuisia puuveneitä. Moottoriveneitä on säilynyt näiltä ajoilta kuitenkin vähän ja ne ovatkin erittäin uhanalaisia. Turussa toimivat Esko Vahto ja hänen poikansa Jani Vahto ovat omistautuneet näiden kulttuurihistoriallisesti merkittävien puuveneiden pelastamiselle.

Klassikkoveneiden pelastamisesta lähes 50 vuoden kokemuksen omaava Esko Vahto kiinnostui mahonkiveneistä, kun hän sattumalta löysi alle 18-vuotiaana ensimmäisen entisöintiprojektinsa. Isänsä touhuja pienestä pojasta asti seuranneena ja siitä inspiroituneena 25-vuotias Jani Vahto seuraa tämän jalanjäljissä.

Nimekkäimpiä Vahtojen entisöimiä tai pelastamia veneitä ovat olleet Åbo Båtvarfilla 1929 rakennettu Snabbgående Experiment Motorbåt – ”Sikari” sekä ensimmäinen presidentin käytössä ollut Kultaranta-vene vuodelta 1921. Näiden lisäksi Eskon pelastamia aluksia on ollut vuosien varrella kymmeniä. Suuri osa niistä jatkaa edelleen elämäänsä rakastavissa kodeissa.

Kulttuurihistoriallisen puuveneen pelastaminen ei ole pelkästään fyysisen esineen saattamista entiseen loistoonsa, vaan jopa yhtä suurta osaa esittää myös veneen tarinan selvittäminen. Isä-poika-kaksikko toimiikin loistavasti, sillä Eskon vankkaa kokemusta ja kädentaitoa täydentävät Janin sinnikkäät taidot tutkia ja kaivaa veneiden historia selville ja tuoda nämä tarinat ihmisten kuultavaksi.

”Isä hutkii ja minä tutkin”, Jani vastaa leikkimielisesti, kun häntä pyydetään kiteyttämään Vahtojen tiimi yhteen lauseeseen.

Bonitoa pääset katsomaan Forum Marinumissa!

Linnankatu 72, 20100 Turku
02 2679511

 

Scroll to top