Home

Salonkivene Bonito

Hanke

Bonito edustaa aikakautensa hienointa veneenrakennustaitoa. Se on yksi viimeisistä tähän päivään mennessä säilyneistä suomalaisista salonkivene-tyyppisistä veneistä. Bonitolla on myös hieno ja mielenkiintoinen tarina, joka täydentyy jatkuvasti. Alus rakennettiin vuonna 1921 nykyisellä Ruissalon telakalla sijaitsevalla Åbo Båtvarfilla (1887-1954), joka oli Pohjoismaiden laadukkain veneveistämö. Aluksella on vuosien varrella ollut useampia omistajia, jotka olivat merkittäviä elinkeinoelämän vaikuttajia.

Vuonna 2009 Esko ja Jani Vahto löysivät Boniton heitteiltä täynnä lunta ja jäätä. Aluksen huonosta kunnosta huolimatta he ymmärsivät veneen kulttuurihistoriallisen arvon. Bonito oli vielä pelastettavissa, ja vene saatiin sisätiloihin turvaan säiden armoilta.

Vuoden 2017 alussa hanke lähti kunnolla liikkeelle, kun Museovirasto myönsi hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen 15 000 euron avustuksen. Toiset tarvittavat 15 000 euroa saatiin kerättyä yrityksiltä, jotka kokivat hankkeen tukemisen tärkeäksi. Tämän ensimmäisen vaiheen rahoituksen ansiosta entisöintityöt aloitettiin Forum Marinum -merimuseolla syyskuussa 2017. Entisöinnin toteuttaa Forum Marinum -säätiön kokenut veneveistäjä Juha Suorsa.

Keväällä 2018 hankkeen ensimmäinen vaihe saatiin toteutettua ja Museovirasto myönsi hankkeelle uuden 30 000 euron avustuksen. Jotta toinen vaihe saadaan suoritettua, tarvitaan hankkeeseen vielä toiset 30 000 euroa.

Bonito entisöidään kolmessa vaiheessa. Aluksen on tarkoitus valmistua vuoden 2019 aikana, joten se lasketaan vesille viimeistään kesällä 2020.

Yhteistyökumppaniksi

Bonitolla on laaja medianäkyvyys ja entisöintiprojektia seurataan lehdistössä säännöllisin väliajoin. Alusta entisöidään Forum Marinum -merimuseossa, jossa kaikki museovieraat näkevät verstaan puolelle lasiseinän läpi. Samassa yhteydessä pyörii myös Boniton entisöinnistä kertova video.

Entisöinnin valmistuttua Bonito tulee olemaan aktiivisesti esillä erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Vene viedään 2020 Helsingin venemessuille, joilla se tulee suuren medianäkyvyyden kohteena. Vene viedään mm. myös Turun ja Naantalin venemessuille sekä moniin muihin tapahtumiin.

Kun Bonito on vedessä tullaan sillä myös tekemään charter-risteilyjä. Risteilyt voivat olla luonteeltaan niin huviretkiä kuin vaikkapa johtoryhmän business-kokouksia.

Bonito etsii yhteistyökumppaneita ja sponsoreita vastineeksi erinomaisesta näkyvyydestä ja / tai charter-risteilyistä. Jos yrityksesi tahtoo olla mukana pelastamassa osaa suomalaista kulttuurihistoriaa, ota yhteyttä hankkeen vetäjään, Jani Vahtoon puhelimitse (040 772 6383) tai sähköpostitse jani@salonkivenebonito.fi.

 

Scroll to top