Home

Salonkivene Bonito

Hanke

Bonito edustaa aikakautensa hienointa veneenrakennustaitoa. Se on yksi viimeisistä tähän päivään asti säilyneistä suomalaisista salonkiveneistä. Bonitolla on hieno ja mielenkiintoinen tarina, joka täydentyy edelleen päivä päivältä. Vene rakennettiin vuonna 1921 Åbo Båtvarfilla, eli Turun Veneveistämöllä, joka oli Pohjoismaiden laadukkain veneveistämö. Nykyisin historiallisella paikalla toimii Ruissalon Telakka. Boniton omistajina on ollut vuosien varrella useita merkittäviä elinkeinoelämän vaikuttajia.

Vuonna 2009 löysimme pitkien etsintöjen jälkeen Boniton murheellisessa kunnossa lumen ja jään peittämänä. Aluksen huonosta kunnosta huolimatta ymmärsimme veneen kulttuurihistoriallisen arvon. Vene saatiin sisätiloihin turvaan säiden armoilta ja se päätettiin pelastaa.

Vuoden 2017 alussa hanke lähti kunnolla liikkeelle, kun Museovirasto myönsi hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen 15 000 euron avustuksen. Toiset tarvittavat 15 000 euroa saatiin kerättyä paikallisilta yrityksille, joille kulttuurityö on tärkeää. Ensimmäisen vaiheen rahoituksen turvin entisöintityöt aloitettiin Forum Marinum -merimuseolla syyskuussa 2017. Entisöinnin toteuttaa Forum Marinum -säätiön kokenut veneveistäjä Juha Suorsa.

Keväällä 2018 hankkeen ensimmäinen vaihe saatiin toteutettua ja Museovirasto myönsi hankkeelle uuden 30 000 euron avustuksen. Myös toinen puoli saatiin kasaan ja hankkeen toinen vaihe jatkui syksyllä.

Hankkeen kolmas vaihe Forum Marinumilla alkoi vuonna 2020 ja se jatkuu edelleen. Koronavuosi toi luonnollisesti omat haasteensa hankkeeseen.

Nyt viimeinen vaihe on valmistumassa. Talven 2021 aikana tehdään viimeistelytyöt, kuten voimansiirto, metalliosien kromaukset, verhoilut ja sähkötyöt. Näihin töihin tarvitsemme vielä arviolta 20 000 euroa.

Salonkivene Bonito lasketaan veteen kaudeksi 2022 ja aloitamme tekemään aluksella ikimuistoisia aikamatkoja Turun saaristoon. Nähdään kesällä 2022!

Yhteistyökumppaniksi

Hanke on on saanut vuosien varrella laajaa medianäkyvyyttä ja entisöintiprojektia seurataan lehdistössä säännöllisin väliajoin. Entisöintityötä tehdään Merimuseo Forum Marinumissa, jossa museovieraat pääsevät näkemään verstaan puolelle lasiseinän läpi ja välillä myös vierailemaan verstaan puolella.

Viimeisin suuri medianäkyvyys oli tänä keväänä Ylen Vintage-valtakunta -ohjelman kuudennessa jaksossa. Kesällä 2020 kuvattu neljännen kauden kuudes jakso on nähtävissä Yle Areenassa. Boniton osuus löytyy suoraan seuraavasta linkistä: https://areena.yle.fi/1-50571002?seek=665

Entisöinnin valmistuttua Bonito tulee olemaan aktiivisesti esillä niin päivittäisessä liikenteessä Turun saaristossa, kuin myös monissa kesän tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Veneilykauden ulkopuolella Bonito tullaan näkemään mm. Helsingin ja Turun venemessuilla.

Veneen ylläpidon turvaamiseksi, sekä saariston kulttuurimaiseman elävöittämiseksi tullaan Bonitolla jatkossa tekemään myös yleisöristeilyjä.

Salonkivene Bonito etsii yhteistyökumppaneita. Jos tahdot olla mukana pelastamassa suomalaista kulttuurihistoriaa, otathan yhteyttä hankkeen Jani Vahtoon puhelimitse (040 772 6383) tai sähköpostitse jani@salonkivenebonito.fi.

 

Scroll to top